С България имаме подписан договор за репатриране на мигранти. Това заяви

...
С България имаме подписан договор за репатриране на мигранти. Това заяви
Коментари Харесай

Вътрешният министър на Австрия: С България имаме подписан договор за репатриране на мигранти

С България имаме подписан контракт за репатриране на мигранти.

 

Това съобщи министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер на конференция. Той направи равносметка на миналата година като " година на депортациите ", означават електронните медии. През 2023 година общо 12 900 души са напуснали страната, от които 46% – наложително.


По-голямата част от тях не са били бежанци, а най-вече жители на Словакия, Унгария и Румъния. На конференцията Карнер се разгласи за сигурна, обективна и строга политика за даване на леговище.

Справедливо е да се каже, че предходната година беше годината на депортациите. Ако някой е изгубил правото си да остане в страната, той би трябвало да я напусне, акцентира Карнер.

Според министъра на вътрешните работи фокусът на 5990-те насилствени депортации е бил хора, против които има формирани наказателни каузи. Въпреки че по-голямата част от тях са били жители на Европейски Съюз, Карнер вижда триумфи и в политиката за даване на леговище и по думите му Австрия е станала „ непривлекателна “ за трафикантите на хора.

Карнер посочи особено 30-те двустранни съглашения за репатриране с други страни, подписани наскоро и с България и Румъния, отбелязва Българска телеграфна агенция. Търсещите леговище, чиято страна на генезис не се смята за безвредна, се депортират в страните, откъдето идват.

Заместник-директорката на Федералната работа за имиграция и леговище Каролине Прайзер също прави оценка съдействието като положително. Министърът на вътрешните работи има желание да продължава да " оказва напън ", с цел да се правят депортации и в страни като Сирия и Афганистан.

За следващ път бяха изнесени и данните за даване на леговище за миналата година: постъпилите молби са 59 232, което е с 47% по-малко спрямо миналата 2022 година. До момента най-голямата група молби за леговище е постъпила от сирийски жители.

Федералната работа за имиграция и леговище е разгледала 78 741 случая, като 19% (14 748) от тях са получили леговище, 8430 души са получили краткотрайна протекция или филантропично право на престой. Отрицателните решения са 24 391 (31%), в 31 172 от случаите молбите са били оттеглени и не са обсъждани.

Критики бяха отправени от Австрийската партия на свободата.

Със своята равносметка министърът на вътрешните работи се пробва да замаже личния си цялостен неуспех, съобщи представителят на Австрийската партия на свободата по въпросите на сигурността Ханес Амесбауер в известие за медиите.

Освен това в своето „ пиар шоу “ е трябвало да признае, че голямото болшинство репатрирани идват от страни на Европейски Съюз или от трети европейски страни, отбелязва „ Залцбургер Нахрихтен “ и прибавя коментара на говорителката по въпросите на бежанците Щефани Криспер: „ Отново статистиката надува депортациите с броя на подлежащи на наказване жители на Европейски Съюз или на Европейското икономическо пространство “. По този метод година след година Министерството на вътрешните работи отклонява вниманието от „ личния си неуспех при ефикасните депортации на тъсещите леговище, които са получили отвод “.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР